2624
Világzene: Zűrös Banda
Polczer Adél ajánlata

zuros-bandaA Zűrös Banda a magyar világzene ismert zenekarainak tagjaiból verbuválódott 2014-ben. A zenekar alapításában leginkább az játszott szerepet, hogy mindannyian rajongói a balkáni zenének. A kárpát-medencei és balkáni hagyományok – román, magyar, makedón, cigány, szerb – mellett a jazz és a modern tánczenék elegyéből alakul ki a zenekarra jellemző egyéni stílus. 2015-ben jelent meg a Fonó Budai Zeneház gondozásában első lemezük, borítóján olvasható mottójuk: „Balkáni és magyar zene határok nélkül”.

Az együttes énekese Básits Branka, a szerb, makedón és bolgár népzenét játszó Pravo énekesnője, Varga Kornél gitáros a Fianna és a Fabula Rasa zenekarból ismert, ahogyan Kertész Ákos dobos is, számos hazai és külföldi dzsessz projekt közreműködője. Boros Attila basszusgitáros a Makámban is játszik, Bede Péter szaxofonos szintén több folk-, világzenei és dzsessz produkcióban muzsikál, köztük a Balogh Kálmán Gypsy Cimbalom Bandben vagy a Fanfara Complexában. Lang János hegedűs az ír zenét játszó Fiannának tagja.

A Zűrös Banda zenéje tele van energiával, lendületes, fergeteges balkáni táncházat idéz meg. A Válasz.hu riportjában úgy nyilatkozik a szerb gyökerekkel rendelkező énekesnő, hogy a Balkánon erőteljesen a népzenén alapul a könnyűzene, a magyar viszont az angolszász popon, ezért nehéz a magyar népzenét beemelni a pop-rock műfajba. Zenéjükben a balkáni életérzés fejeződik ki, amire jellemző, hogy nagyon mélyen élik meg a szomorúságot és a vidámságot egyaránt. A Zűrös Banda tagjai a zenei hagyományok, különböző népek zenei stílusainak kiváló ismerői, zenei újításaiknak ez az alapja. Debütáló albumukkal nagy sikert arattak, a világ legrangosabb világzenei listájára, a World Music Charts Europe (WMCE) 2015. novemberi összeállítására is felkerültek.

Tracklist:
01. Dzsafer / Dzafer
02. Napvilág, Holdvilág / Sunshine, Moonshine
03. Racsenica / Rachenica
04. Zöld Erdőben, de Magos / Green Woods, Tall Trees
05. Pirini Lagzi / Pirin Wedding
06. Šišić
07. Nem Fújnak Most Olyan Szelek / The Winds Are Changing
08. Macedón Metálos / Macedonian Metal
09. Őrült Karaván / Crazy Caravan
10. Túl a Vízen / Over the Water


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.02.09