2742
Boris Vian: Tajtékos napok
Galambos Krisztina ajánlata

boris-vian-tajtekos-napokColin szeretne szerelmes lenni, és ez sikerül is neki, de egy halálos tüdőlótusz elragadja tőle kedvesét, és nem segíthet sem Frászpirin professzor, sem a Bádogbános - igaz, nem is nagyon akarnak. Ráadásul a duplárja is elfogy, így a koktélzongoráját is kénytelen eladni. A világ legkülönösebb, sokak szerint legszebb, tucatszor újraolvasott szerelmes regényét most ronggyá is hallgathatjuk!

Boris Vian a francia avantgárd művészet különös, kihívó alakja volt. Rendkívül sokoldalú tehetség, aki jazz-muzsikusként, zeneszerzőként és festőként is elismert. Eredeti szakmájára nézve matematikus, műszaki főiskolát végzett. A Francia Szabványügyi Hivatalban szerzett unalmas tapasztalatai, valamint a világháborús és ifjúkori élményei szolgáltak alapul 1947-ben saját neve alatt megjelent első regényéhez. Parodisztikus botránykönyveiért többször perbe fogták, ugyanakkor milliókat keresett velük.

Többek között Chandler-regényeket és Strindberg-drámákat fordított, álnéven publikált „négerregényeket”. 1945-től kezdve Sartre baráti köréhez tartozott, rendszeresen publikált a Temps Modernes folyóiratban. Camus Combat című lapjának jazzrovatát vezette, munkatársa volt a Jazz Hot folyóiratnak, s Jazz News címmel maga is szerkesztett lapot. Muzsikált Miles Davissel is. 1959-ben halt meg szívrohamban, 39 éves korában.

Előadja: Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter
Játékidő: 388 perc
Formátum: 5 audio CD

Megtekintés az Online Katalógusban

2018.02.09