3323
A teremtő idő – A Győri Alkotók Napóra Egyesületének művei
Vargáné Blága Borbála ajánlata

gyori-alkotok-napora-egyesulete-a-teremto-idoAhogy az alcímből is kiderül, győri alkotók műveit tartalmazza a kötet. A legkülönbözőbb művészeti ágak (festészet, szobrászat, irodalom, fotó, grafika, foltvarrás, fafaragás) alkotóit baráti társaságba gyűjtő Győri Alkotók Napóra Egyesület 2011. április 4-én alakult meg. „Hora non numero nisi serenas” – olvasható az ókori napóra feliratán: „Csak a derű óráit számolom”. A „Napóra” egyesület tagjai mottóul választották ezt az idézetet, és ennek megfelelően derűsen, optimista hozzáállással igyekeznek a világot, az életet ábrázolni.

Céljaik között szerepel, hogy segítik egymást, amennyiben a közös érdeklődés lehetővé teszi. Olyan programokat, rendezvényeket szerveznek (kiállítások, vetítések, vendégművészek), amelyek hozzásegítik az egyesületi tagokat a további fejlődéshez. Törekednek arra, hogy alkotásaikat megismertessék városi, s ha lehet, megyei szinten is. Megalakulásuk óta Győr város és a környező települések művelődési intézményeiben rendszeresen szerepelnek kiállításaikkal. Könyveket adnak ki, könyvbemutatókat tartanak, törekednek a minél szélesebb körű bemutatkozásra.

Az egyesület az órákat, napokat – az időt – igyekezett termékenyen, hasznosan tölteni. Az évek folyamán sorra valósította meg céljait, elképzeléseit. Győr város kulturális életében végzett kimagasló művészeti tevékenységük elismeréséül a Magyar Kultúra Napján, 2018. január 22-én átvehették a Győr Művészetéért Díjat.

A Győri Alkotók Napóra Egyesülete kiadásában megjelent A teremtő idő című képes album az egyesületi tagok válogatott műveit reprezentálja. Az esztétikus, ízléses megjelenésű könyvben alfabetikus sorrend szerint 19 alkotó és műveik szerepelnek. Minden művészről látható egy portré rajz, olvasható egy rövid bemutatkozás, majd a kötetbe válogatott alkotásaik tekinthetők meg. Külön érdekesség, hogy az említett portrékat az egyik egyesületi tag, Hargitai Beáta festő- és grafikusművész készítette.

A könyvet lapozgatva – színekben, formákban, eszközökben – változatos munkák láthatók, mindenki találhat közöttük kedvére valót. Ajánlom az albumot a művészetek iránt érdeklődőknek, és olyan lokálpatrióták számára, akik – valamilyen véletlen folytán – még nem találkoztak az egyesület alkotásaival.


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.02.06