3271
Linnea Dunne: Lagom: A svéd életérzés, amely kiegyensúlyozottá tesz
Polczer Adél ajánlata

linnea-dunne-lagomSvédország boldogságreceptjéről olvashatunk Linnea Dunne kétgyerekes svéd anyuka könyvében. A szerző tizenkilenc évesen kalandvágyból Dublinba költözött, és ott döbbent rá, mi is a skandináv lagom életérzés igazi lényege. Ez a fajta boldogság elégedettségérzés, az „éppen elég, pont ennyi kell” elvén működik. Nem eufórikus és felfokozott, inkább egy megfontoltságon alapuló, fenntartható állapotról van szó. A lagom kifejezés eredete a viking időkig megy vissza, amikor az a szokás járta, hogy a szarukürtbe töltött mézsört körbeadták, és mindeniknek jutott belőle egy korty.

A lagom szerinti életben a munka és az élet egyensúlyban van, mindenki tisztességgel elvégzi a munkahelyi feladatát, de az én-idő szent és sérthetetlen. Létezik a legendás Fika, a svéd kávészünet, ami nem egyszerű kávézás csupán, hanem kommunikáció, kapcsolattartás. A családdal, baráti közösségekkel együtt töltött idő a friss levegőn, kreatív tevékenységgel, testmozgással a mentális és fizikai egészség megőrzését szolgálja.

Mi jellemzi a svéd lakberendezést? Fehér falak és funkcionális térrendezés, de ez csak akkor hat, ha minden feleslegestől megszabadulunk, legyen az ruhadarab, bútor vagy bármi más. Mi a svéd szülők álma? Hogy elég jó szülők legyenek, az éppen elegendő törődést kapja meg a gyermek, ne túl sokat, mert azzal a kudarcokat képtelen lesz elviselni, ne túl keveset, mert azzal a biztonságérzete csorbul.

A svédek rendkívül környezettudatosan élnek. Egy megdöbbentő adat: a svéd hulladék 1%-a kerül a szeméttelepekre, a többit valamilyen formában újrahasznosítják. A svéd társadalom számára a viszonylagos jólét adott, de ez nem teszi őket pazarlóvá. Sőt az egyik legtudatosabb fogyasztók: különböző akciókkal (pl. ma ne vásároljunk semmit!, vagy ne vegyünk műanyagot!, vagy vigyünk magunkkal táskát a boltba!) hívják fel a figyelmet a takarékosságra.

Csupa olyan életmód tanácsot kapunk a könyvtől, amit eddig is ismertünk, mondhatni triviálisnak tűnnek, de őszintén, a legegyszerűbb dolgokat megvalósítani néha a legnehezebb.
Életünket nem feltétlenül kell teljes mértékben „átlagomizálni”, de ha egy kicsit is szeretnénk kiegyensúlyozottabbak lenni, érdemes a svéd életmódot megismerni, és talán egy-két elemét át is venni.


Megtekintés az online katalógusban

2018.02.06