3110
Németh Miklós: Emlékkönyv
Mezeiné Bogdán Beatrix ajánlata

nemeth-miklos-emlekkonyvAz Emlékkönyv: a II. világháború borzalma a Kárpátokon át az Urálig a hadifogság pokla – az otthon maradottak tisztes helytállása egy igaz történet a második világháború és az orosz hadifogság borzalmairól. Németh Miklós kötete eklatáns példája annak, hogy minden családban ott van a lehetőség, a kiaknázatlan hiteles forrás a szülők, nagyszülők, dédszülők emlékei közt, csak kérdeznünk kellene…

A 98 éves kisbodaki Németh Miklós bácsit unokái kíváncsisága késztette arra, hogy papírra vesse a múltat, hogy a megélt események ne merüljenek a feledés homályába. Naplószerűen írt a háromszori bevonulásról és kétszeri frontszolgálatról, a súlyos sérüléssel elszenvedett hadifogságról, az otthoniak iránt érzett aggodalmáról, majd a hazatérés leírhatatlan boldogságáról és az újrakezdés nehézségeiről, hat kisgyermek felneveléséről.

A kézirat a család számára felbecsülhetetlen érték lett. Időközben előkerült felesége megsárgult füzete is, amelyben titokban jegyezte le az édesapa nélkül maradt család megélhetésért folytatott küzdelmét és tisztes helytállását, az idegtépő várakozást és aggódást.

E két naplót lányuk, Mezei Tiborné legépelte, és a faluvezetés támogatásával és egy pályázati kiírásnak köszönhetően könyv formájában kiadta. A legszélesebb körű hozzáférés biztosítása érdekében az Emlékkönyvet Győr-Moson-Sopron megye minden városi és falusi könyvtárába eljuttatta.


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.01.30