1229
Szerdai gyerek
Juhászné Lukács Mária ajánlata

szerdai-gyerekHorváth Lili első filmjét nézve különleges élményben lesz részünk. A Szerdai gyerek számos filmes tabunak ellentmond: dráma ugyan, de másként, a magyar valóságot, egy város peremkerületének lakóit ábrázolja. Mégsem depressziós szociodráma, s mindezek ellenére gyönyörűen van fényképezve. Rengeteg amatőr szereplővel dolgozik, akik kiváló összhangban játszanak a profi színészekkel (Thuróczy Szabolcs, Börcsök Enikő, Lukáts Andor, Nagy Ervin), nemcsak a főszereplő Vecsei Kinga, de a filmben feltűnő ötéves kisfiú, Kovács Ede is valódi profizmussal, hihetetlen finomsággal formálja meg szerepét.

A Szerdai gyerek kettős fénytörésben mutatja meg az állami gondozott gyerekek életét. Látjuk az intézetben cseperedő sérült kisfiút, a 4 éves Krisztiánt, aki egy héten egyszer, szerdán találkozik felelőtlen, kemény, ugyanakkor szeretetre vágyó, a felnőtt élet küszöbén álló édesanyjával. És látjuk az édesanyát, a 19 éves Maját, aki tudja ugyan, hogy gyermeke felügyeleti jogát vissza kell szereznie, de talán azt nem tudja, csak sejti, érzi, hogy az ő döntésein, az ő választásain múlik az, hogy sorsa gyermeke sorsában ismétlődik-e meg. Maja szinte még kamaszlány, akiben pislákol ugyan az anyai ösztön, ám mégsem tud megfelelőképpen (a társadalom által is elismert módon) anyaként működni. Hogyan is tudna? Anyja sosem volt, szülői szeretetet sohasem kapott. Szeretethiánya, bizalmatlansága miatt saját sorsának csapdájában vergődik.

A filmben mindig az a legizgalmasabb, mondják az alkotók, hogy ugyanazt mindannyian máshogyan látjuk. Mindannyiunknak megvan a maga filmje. Kétségtelen, hogy Maja, a lányanya mindvégig akarja, hogy gyermeke visszakerüljön hozzá. Akarja, de mégsem jut előbbre. Önmagával folytatott küzdelmei egy váratlan lehetőséghez és egy szokatlanul új szerelemhez vezetik. Vállalkozóvá válhat, mosodát nyithat, pénzt kereshet, szerethet, bízhat. Jön egy férfi, akinek legalább annyira szüksége van a szeretetre, mint a lánynak, aki végre megmutatja neki az utat. Maja azzal, hogy életében először szeretve lesz, óriási ajándékot kap: tisztára moshatja életét.

A film vége nyitott marad: meg tudja-e ragadni a lány a lehetőséget arra, hogy kitörjön? A Szerdai gyereket több nemzetközi fesztivál programjába beválogatták: elnyerte az 50. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon az East of the West szekció fődíját, illetve a külföldi kritikusok Fedeora díját, de komoly elismerésben részesült a cottbusi és kalkuttai filmfesztiválon is.


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.01.26