2512
Syrie James: Charlotte Brontë titkos naplója
Vargáné Blága Borbála ajánlata

syrie-james-charlotte-bronte-titkos-naploja„Mindenkinek vannak titkai. Ez alól Charlotte Brontë, ez a szenvedélyes fiatal nő, akinek a világirodalom legromantikusabb és legidőtállóbb regényei némelyikét köszönhetjük, sem volt kivétel. … Milyen intim titkokat őrzött szívében Charlotte Brontë? Mik voltak legbensőbb gondolatai és emlékei? Milyen viszonyban volt az öccsével és húgaival, akik mind tehetséges, megszállottan alkotó és sikerre szomjazó művészek voltak? Hogy jutott el odáig egy ismeretlen vidéki lelkész lánya, aki majdnem az egész életét egy isten háta mögötti yorshire-i falucskában töltötte, hogy megírja a Jane Eyre-t, a világ egyik legkedveltebb regényét? És ami a legfontosabb, ő maga rátalált-e valaha az igaz szerelemre?”

Syrie James amerikai írónő, hogy választ kapjon ezekre a kérdésekre, részletekbe menő kutatásba fogott. Regényét ezek alapján a száraz tényekre alapozta, de olyan mesterien szőtte a szálakat, hogy az olvasót azonnal magával ragadja, és úgy érzi, mintha valóban Charlotte Brontë avatná be gondolataiba, érzéseibe a naplóján keresztül.

A „naplóírást” egy jelentős esemény váltja ki, Charlotte kezét váratlanul megkérte édesapja káplánja, Arthur Bell Nicholls, jelentős felbolydulást idézve ezzel elő. Miközben az ekkor már híres írónő próbál eligazodni a saját érzéseiben és dűlőre jutni a házasság kérdésében, elkezdi papírra vetni élete eseményeit attól a naptól kezdve, amikor Mr. Nicholls először lépett a paplakba…

A történetvezetés formailag nem hasonlít naplójegyzetre. Egy izgalmas regény, egyes szám első személyben elbeszélve, Charlotte Brontë stílusában. A kötet valóban választ ad az első sorokban felvetett kérdésekre. Az olvasó bepillantást nyer az írónő hétköznapjaiba, hogyan töltötte testvéreivel, édesapjával és a családtagként hozzájuk nőtt cselédekkel a mindennapokat. Megismerheti a testvérek egymáshoz fűződő kapcsolatát, és regényeik háttere is kirajzolódik; milyen körülmények között alkottak, honnan merítettek ihletet történeteikhez, és mi volt a véleményük egymás írásairól. Arra is fény derül a történetből – amire Charlotte sok egykori olvasója kíváncsi volt –, hogy a Jane Eyre romantikus, markáns férfialakját, Mr. Rochestert kiről formázta. Végül pedig kibontakozik a válasz arra is, ő maga rátalált-e valaha az igaz szerelemre.

Akik szerették Charlotte Brontë romantikus regényeit, és sajnálják, hogy nincs belőlük több, azok számára ez a kötet igazi „hiánypótlás” lehet.


Megtekintés az online katalógusban

2018.01.16