1249
Gyermek: Birka-Irka
Szilvási Krisztián ajánlata

birka-irkaBirka-Irka címen jelent meg Kányádi Sándor zenés mesekönyve Illyés Kinga előadásában 2002-ben, a Fonó Records gondozásában. Az erdélyi előadóművésznő, színésznő és színészpedagógus így mutatja be lemezüket: „A zenés mesekönyv 1990-ben készült népszerű költőnk verseiből, meséiből. Közel száz alkalommal játszottuk óvodákban és gyermekotthonokban, tornatermekben és nyári pedagógus táborokban, könyvtárakban és templomokban.

Kicsik és nagyok, fiatalok és idősek egyformán szerették a Hargitán innen és túl az óperencián, Ausztráliában, Kanadában és az Egyesült Államokban. Élő előadásainkban a játékmesteri szerepet Hencz József töltötte be sajátos humorával.” A korongon 23 mese és vers található hol prózai, hol pedig zenés formában, összesen egy óra időtartamban.

„Valahol felütöm a verseskönyvet. Bele-beleolvasok. Egyszer csak rám szól az egyik vers: - Írjál meg. (Úgy teszek, mint aki nem érti.) - Téged már megírtak. - Nem úgy, tudod... hanem, hanem, hogy énekelhessenek is. Mire befejezhette volna a mondatot, már zenévé is lényegült. A többi vers, látván, hogy egyikük már zenés lett és úgy is nagyon szép, nagyhirtelen elkezdett tülekedni-tolakodni, hogy a sor elejére kerülhessen. - Engem írjál meg. - Engem úgysem tudnál megírni. A sor végén akadt egy-két szerényebb vers is. Csak úgy alig hallhatóan rebegték: - Ha maradna még egy kis időd... Persze, hogy zenébe írtam őket is. Valahogy ilyen formán kerültem tegező viszonyba és jóbarátságba Kányádi Sándor verseivel.” (Hencz József, a zeneszerző)

Tracklist:
01. A nemsikerült nóta-vásár / Mese
02. Ballagi, Elment Péter, faroltató / Énekelt vers
03. Az okos kos / Vers
04. Birka-Irka, Pulyka szégyen, Hogyha lovam volna / Énekelt vers
05. Csukástó / Vers
06. Szarvas itató / Énekelt vers
07. Nyergestető / Vers
08. Valami készül / Énekelt vers
09. Volt egyszer egy varga / Vers
10. Három székláb / Énekelt vers
11. Mátyás napi vásár / Vers
12. Nyár van, nyár, Tarlón túzok lépeget / Énekelt vers
13. Tücsök és a kaszálógép / Mese
14. Erdőn jártam, Veréb, Csóka / Énekelt vers
15. Mese morzsa / Mese
16. Róka étlap / Énekelt vers
17. Aprócska móka, Csali mese / Mese
18. Tűvé tevő / Énekelt vers
19. Az elveszett követ / Vers
20. Eljött a szüret, Kelekótya Lapolya / Mese
21. Puszulyka és Fuszulyka / Mese
22. Költögető / Énekelt vers
23. A táltosmadár / Mese


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.01.12