3027
A vád tanúja
Molnár Zoltánné ajánlata

a-vad-tanujaA vád tanúja (Witness for the Prosecution) Billy Wilder 1957-ben bemutatott filmdrámája, mely Agatha Christie azonos című színdarabja alapján készült. A főszerepeket Tyrone Power, Marlene Dietrich, Charles Laughton és Elsa Lanchester alakítják. Egy merőben szokatlan mű az angol krimifejedelemtől, hiszen nincsen benne Miss Marple, nincsen Poirot és „szürke állomány”, nincsen összezárt társaság, csupán egy tárgyalóterem.

Figyelem, az ajánló spoilereket tartalmaz! A történet szerint Sir Wilfred Robarts neves ügyvédet (Laughton) nemrég engedték ki a kórházból, ahol szívrohama miatt kezelték. Lábadozását egy szigorú nővér segíti, aki próbálja távol tartani minden izgalomtól. Sir Wilfredet azonban felkeresi egy ügyvédtársa Leonard Vole (Power) társaságában, akit egy gazdag asszony, Emily French meggyilkolásával vádolnak. A bizonyítékok egyértelműen Vole ellen szólnak. Sir Wilfred a nővéri utasítás ellenére elvállalja a férfi védelmét. Találkozik Vole feleségével, Christine-nel (Dietrich) – ő az egyedüli személy, aki férje alibijét igazolhatja. Sir Wilfred meglepetésére azonban a vád tanújaként jelenik meg a tárgyaláson, ahol kiderül, hogy Christine még férjnél volt, mikor összeházasodott Vole-lal, és így természetesen ellene vall.

Később egy titokzatos nő keresi meg Sir Wilfredet, hogy információkkal tud szolgálni az esettel kapcsolatban. A személyes találkozón leveleket ad át az ügyvédnek, melyeket Christine szeretőjének, Maxnek írt. A nő szerint Christine a levelek miatt hazudott a tárgyaláson. Az esküdtszék felmenti a vád alól Vole-t, de Sir Wilfredet nyugtalanítja az ítélet: túl kerek minden. Mikor a tárgyalóteremben Christine négyszemközt marad Sir Wilfreddel, elmondja, hogy ő volt a titokzatos nő és a levelek hamisítványok. A vád tanújaként tett vallomása az igazság: Emily Frenchet valóban Vole gyilkolta meg. Christine tudta, hogy egy feleség vallomásának kevésbé hinnének, ha védi a férjét. Ezért a vád oldalán fellépve próbálta megmenteni Vole-t, a hamis levelek a szavahihetősége megkérdőjelezésére szolgáltak. Elmondja, hogy mindezt azért tette, mert szereti Vole-t. Ekkor Vole lép a tárgyalóterembe, közömbösen erősíti meg Christine szavait. Egy fiatal nő megy oda Vole-hoz, aki átkarolja. Christine rádöbben, hogy Vole kihasználta. Épp indulnának, de Christine kést ragad és leszúrja Vole-t. Sir Wilfred most fel kell készülnie Christine védelmére.

Az izgalmas végkifejletű történetet nagy titoktartás mellett forgatták, hogy a cselekmény ne derülhessen ki. A film kiváló recenziókat kapott, a kritikusok dicsérték. Az Amerikai Filmakadémia hat kategóriában jelölte Oscar-díjra, melyek közül azonban egyet sem nyert el. Elsa Lanchester (nővér) alakítását a legjobb női mellékszereplőnek járó Golden Globe-díjjal jutalmazták. Wilder alkotását az Amerikai Filmintézet (AFI) beválasztotta a tíz legjobb tárgyalótermi dráma közé. A krimi és Agatha Christie kedvelőknek ajánlom a filmet, nagy élményt nyújt a fantasztikus színészi játék. Laughton a morózus ügyvéd szerepében, míg Dietrich a rideg, számító asszony benyomását keltve egészen a film végéig igazi, és a szigorú, „pattogó” nővér szerepében Elsa Lanchester olyan hihető karaktereket jelenítenek meg, amely valóban megérdemelte volna azt az oda nem ítélt Oscar-díjat.


Megtekintés az Online Katalógusban

2017.12.08