2757
Énekek Szent Márton püspök tiszteletére
Tolnai Gáborné ajánlata

enekek-szent-marton-puspok-tiszteletereAz Énekek Szent Márton püspök tiszteletére című kötet a 88. Ünnepi Könyvhétre jelent meg a Magyar Napló Kiadó és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Szombathelyi Csoportja közös kiadásában, a Nemzeti Kulturális Alap, Szombathely Város Önkormányzata, a Szombathelyi Egyházmegye és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával. Az énekeskönyv a Magyar Napló Kiadó könyvsorozatának harmadik köteteként jelent meg a Szent László és Szent István király tiszteletére készült kötet után.

Szent Márton (latinul: Martinus Turonensis, Savaria /Szombathely/, 316 vagy 317 – Tours, 397. november 8.) Pannonia provinciában született tours-i püspök. Tehát a Római Birodalom területén, a mai Szombathelyen látta meg a napvilágot. A hagyomány úgy tartja, hogy a szülőháza felett áll a mai Szent Márton-templom. Apja jómódú, pogány katonatisztként szolgált, s jutalomból Itáliában kapott birtokot, a család így ott telepedett le. Gyermekként Ticinumban (ma Pavia) nevelkedett. 12 évesen úgy döntött, felveszi a kereszténységet. Szülei ezt nem nézték jó szemmel; 15 évesen apja akaratára belépett a hadseregbe, fiatal kora miatt 4 évig egy kiképző egységnél szolgált, majd 19 évesen lett légionárius...

Szülőföldjének, Magyarországnak a védőszentje. Szent István király a lázadó Koppány elleni csatájában az ő támogatását kérte. A győzelem után az Árpád-ház, majd a magyar királyok patrónusa lett... A 2016-os évet Szent Márton-emlékévnek nyilvánította a magyar kormány, Szent Márton születésének 1700 éves évfordulója alkalmából.

Ez a reprezentatív énekes- és olvasókönyv hiteles, eddig kiadatlan források alapján tartalmazza Szent Márton püspök, Magyarország fő védőszentjének tiszteletére írt zenetörténeti emlékeinket. A legértékesebb liturgikus és népi alkotásokat gyűjti egybe, mai helyesírással, kottákkal és közérthető magyarázatokkal. A könyv melléklete egy zenei CD, amelyen a legértékesebb énekek zömében fiatal énekesek és diákok előadásában hallhatók.

A kötet valódi kincsestár, amely őseink töretlen Szent Márton tiszteletét mutatja be. A most közkinccsé tett énekek évszázadokat átölelve Szent Márton magyarországi tiszteletének „ércnél maradóbb” bizonyítékait jelentik, ugyanis minden szent kultuszának központja és szíve az ünnepnapjára szóló liturgia, amely a szent tiszteletére szóló saját, ünnepi énekeket és imaszövegeket foglalja magába.


Megtekintés az Online Katalógusban

2017.12.05