3186
Rendezvény beszámoló: Életünk utcái, terei 7.
Kalmár Ákos előadása

Hétfőn a Kisfaludy Könyvtárban Kalmár Ákos előadását hallgathattuk meg az Életünk utcái, terei előadássorozat 7.részeként . A téma Újváros egy részének építészeti rehabilitációja volt, mely uniós források igénybevételével és önrész hozzáadásával valósult meg az elmúlt években (2013-2015). Az előadónak nagy szerepe volt a projekt lebonyolításában. Az elnyert összeg mintegy másfél milliárd forintot tett ki., és a város ugyanennyivel járult hozzá. A rehabilitáció színhelye a belvároshoz közvetlenül kapcsolódó részre terjedt ki, a Jakobinus közig. A pályázat közreadója komoly feltételeket támasztott, szociálisan indokolt területet kellett érintenie, és még sok egyéb kritériumot is megfogalmaztak.

A kivitelezés mind lakóházakat, mind pedig középületeket érintett. Felvételek demonstrálták az átalakítás előtti majd utáni státuszt, így könnyen megállapítható, hogy rendkívül színvonalas munkát végeztek: elmondható, hogy maximálisan hasznosultak a pályázati forintok. A korábbi lepusztult épületek kívül-belül tetszetős külsőt nyertek. A program keretében megújult a Bercsényi liget (benne egy játszótér, egy pihenőpark, valamint egy Kresz park), a Kossuth iskola, az Újvárosi Római Katolikus Templom, valamint összesen hat műemléki védettségű lakóépületet is, amelyekben 42 lakást – ezek közül öt akadálymentesített – és öt üzlet- irodahelyiséget alakítottak ki.

A felújításig átmeneti szálláshelyet kellett az érintetteknek biztosítani (bérlakásokról van szó), ami nem volt mindig zökkenőmentes, de végül minden problémát sikerült megoldani. Felmerült egy önálló rendőrőrs létrehozásának lehetősége is, de ez nem valósult meg, mert a rendőrség nem igényelte. A projekt hasznos volt, reményeink szerint lesz folytatás és további részek újulnak meg a városrészben.

Csiszár Antal