2657
Jazz: Ferenc Snétberger - In Concert
Tolnai Gáborné ajánlata

Snétberger Ferenc, a Németországban élő magyar gitáros évtizedek óta a nemzetközi jazzvilág ünnepelt alakja. Egyéni stílusa, sajátos dallamvilága a legnagyobbak közé emelte. Salgótarjánban született (1957), az 1980-as évek közepe óta Berlinben él. Sok nehézség, küzdelem után – kitartó munkájának köszönhetően – révbe ért. Snétberger 2013-ban, a budapesti Zeneakadémián adott szólókoncertjét adta ki az ECM Münchenben In Concert címen, a felvételen kilenc dal hangzik el.

Nyolc Snétberger darab (Budapest Part I-VIII.) és Harold Arlen örökzöldje, az Over the Rainbow. Az album az első másodperctől az utolsóig lebilincselő. Ferenc valami olyan megfogalmazhatatlan mélységgel játszik, melyet képtelenség szavakba önteni. Ráadásul mindezt természetesen, minden erőlködés, „nagyot akarás” nélkül abszolválja. Feltűnnek J.S. Bach és más nagy klasszikus komponisták stílusát idéző motívumok, akkordmenetek, de a flamenco és a brazil bossa-nova, szamba sem marad ki, jóféle fűszerként pedig egy kis közel-keleti és cigány íz is belekerült a Snétberger-féle pompás menüsorba.

Sokféle világ keveredik a gitáros zenéjében. Azonban ő a lehető legízlésesebben eggyé varázsolja ezeket, és mutatja meg, hogy nincsenek határok, falak, a jó muzsika mindenen áthatol. Az előadó tisztán, őszintén közli velünk gondolatait, így nagyon, de nagyon jóleső érzés a fülnek, szívnek-léleknek ez a mindenkit és mindent átölelő gyönyörű zene.

Az album minden idők egyik legjobb magyar jazz muzsikusa által készített lemez, és a nemzetközi mezőnyben is a legfelső polcon a helye, ezért minden jazz-rajongónak ajánljuk, valamint mindenkinek, aki szereti a harmonikus, helyenként romantikus, szép, dallamos zenét.

Tracklist:
01. Budapest - Part 1
02. Budapest - Part 2
03. Budapest - Part 3
04. Budapest - Part 4
05. Budapest - Part 5
06. Budapest - Part 6
07. Budapest - Part 7
08. Budapest - Part 8
09. Somewhere Over The Rainbow


Megtekintés az Online Katalógusban

2017.11.24