2688
Verebes Krisztina: Az én Mágusom, Verebes József
Tolnai Gáborné ajánlata

verebes-krisztina-az-en-magusomA legtöbb futballrajongó azt hiszi, mindent tud Verebes Józsefről, a legendássá vált futballedzőről. Az én Mágusom, Verebes József című kötet azonban rámutat arra, hogy ez valójában nincs így. A híres edző lánya, Verebes Krisztina vállalkozik arra, hogy olyan életrajzot írjon, amely méltó emléket állít édesapjának. A szókimondó, olykor humoros, máskor viszont megható történetek sokkal többek, mint egy lány visszaemlékezései az édesapjáról.

A könyvben Krisztina megszólaltat régi kollégákat, érdekeltet is, hogy minél pontosabban bemutassa édesapja életét, karrierjének csúcs- és mélypontjait, ezáltal megismertetve az olvasókkal a Mágus sokoldalú személyiségét. Az eddig sehol nem látott tények mellett a könyv sok tévhitet is eloszlat Verebes Józseffel kapcsolatban, amellett persze, hogy emlékezetes pillanatokat is felelevenít, amelyek nosztalgiázásra késztetik a futball szerelmeseit.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent könyv egyfelől kordokumentumnak tekinthető, egy darab magyar futballtörténelem, másfelől – a szerző bevallása szerint – édesapja halálát feldolgozandó gyászmunka része, egyszersmind az elhunyt szakember számára emléket állító önvallomás is, mely a legendásan szoros apa-lánya viszony mélységeibe is betekintést enged.

Verebes József tavaly március 13-án, 74 évesen hunyt el. Edzői pályafutása során a legnagyobb sikereit a győri Rába ETO-val és az MTK-val érte el. Háromszor nyert bajnoki címet, és még öt alkalommal szerzett érmet az NB I.-ben. A magyar válogatottat két időszakban is irányította szövetségi kapitányként. Verebes József volt eddig az utolsó olyan magyar klubedző, aki bajnoki mérkőzéseken rendszeresen meg tudott tölteni egy huszonnyolcezer fős stadiont nézőkkel. És nem csak a Fradi elleni meccseken.

Verebes Krisztina szinte a lehetetlenre vállalkozott, hiszen édesapjának hosszú pályafutása alatt elmondhatatlan mennyiségű történet tartozott Verebes Józsefhez. A könyvet olvasva jól látszik, micsoda hatalmas gyűjtőmunka kellett ahhoz, hogy az egyes fejezetekhez kapcsolódó egykori nyilatkozatokat most sajtó alá rendezve, kronológiai sorrendben kapja meg az olvasó.


Megtekintés az Online Katalógusban

2017.11.21