2989
Dr. Hecker Walter: Egy elfeledett Széchényi
Vargáné Blága Borbála ajánlata

hecker-walter-egy-elfeledett-szechenyiA szerző, dr. Hecker Walter (1937-) neves hippológus (lovas-tanár) professzor, és mint ilyen, szívügye minden, ami a lovakkal, lótenyésztéssel kapcsolatos. Egy elfeledett Széchényi című művével a figyelem fókuszába kívánja emelni a méltatlanul elfeledett kiváló lótenyésztőt, gróf Széchényi Dénest, aki jelentős szerepet játszott a lovaglás oktatásában. A gróf az újító módszereiről több kiadványt jelentetett meg. Az itt bemutatott lovas gyakorlatokat ma is használják, miközben az ötlet gazdáját nem ismerik.

Egyik műve hatására az olasz lovaglómester, Federico Caprilli megreformálta a ló-kiképzést, és az ugrósportban és tereplovaglásban máig érvényes alapelveket vezetett be. Gróf Széchényi Dénes találta fel a fogathajtók körében használatos Széchényi-szárat, és neki köszönhető a világ első díjlovagló versenye is, melyet azért rendezett, hogy lemérje újításainak, módszereinek sikerességét.

A Széchényi család bővelkedett jeles személyiségekben, akik formálták, alakították szűkebb és tágabb környezetüket. A „legnagyobb magyar”, gróf Széchényi István kedvenc unokaöccse, a Sopron megyei Horpácson született Széchényi Dénes (1828-1892) maga is tevékeny, sokoldalú férfi volt. Jogot végzett, országgyűlési képviselő, követségi tanácsos, földbirtokos, ugyanakkor szerető férj és négygyermekes családapa volt. A lovak iránti vonzódása, szenvedélyes érdeklődése mellett – amely végigkísérte az életét – jellemét művészi hajlam is színezte: játszott fúvós hangszereken, például szárnykürtön, és tehetségesen rajzolt; humoros karikatúrákat és kitűnő akvarelleket készített. Néhány szerepel ebben a róla szóló, gazdagon illusztrált kötetben is. Egyik akvarellje megörökíti azt az eredeti ötletét, amikor az istállóban rendezett „teadélutánt” barátainak: háttal ültek a lovakon, a teáscsészét a lovak farán helyezték el.

A róla megemlékező kötet nem csupán lovas technikáinak szentel figyelmet, a harmonikus családi hátterének bemutatásától kezdve haláláig, életútjának minden fontos állomását ismerteti. A családi emlékiratokból, levelekből, visszaemlékezésekből származó idézetek jóvoltából Széchényi Dénes nyitott, jó kedélyű, rokonszenves személyisége is megelevenedik az olvasó előtt.

Nemcsak azok érdeklődésére tarthat tehát számot ez a küllemre is esztétikus kötet, akik a lovassport múltjának egy szeletére kíváncsiak, hanem azok számára is élvezetes lehet, akik szívesen mélyednek el régmúlt történetekben, életrajzokban.


Megtekintés az Online Katalógusban

2017.11.14