2816
Fráter Erzsébet: Egzotikus piacokon
Abos-Beledi Veronika ajánlata

frater-erzsebet-egzotikus-piacokonFráter Erzsébet biológus munkája a száz legfontosabb szubtrópusi és trópusi haszonnövényről ad tömör, mégis átfogó ismertetést. „Ez a könyv látszólag egy kislexikon, de valójában a piac dicsérete. Miért? Azért, mert a piac lényege, alapvető funkciója az emberi kapcsolat. A leírások olyanok, mintha az eladóval megbeszélnénk az áruról való tudnivalókat és személyes tapasztalatokat. És a piacra emlékeztet a sokféleség, a kínálat gazdagsága.” (Borhidi Attila)

Az Egzotikus piacokon – Botanikai kalauz a trópusi haszonnövényekhez négy fő fejezetre tagolódik: gyümölcsök, zöldségek és magvak, fűszerek és élvezeti növények, egyéb haszonnövények, a kötet végén pedig ajánlott irodalom és növénymutató található. A remekül szerkesztett kis enciklopédiában a botanikai leírások mellett felhasználási módokról, rokon fajokról is olvashatunk. Növényfotók és piaci életképek mellett kultúrtörténeti utalások, receptek is színesítik a gyűjteményt.

Néhány érdekesség, amelyre választ kaphatunk a könyvből:
- Melyik fának nőnek 40-50 kg-osra rücskös héjú gyümölcsei?
- Melyik gyümölcs kapta a fajnevét felfedezőjéről, Friedrich Sellow-ról?
- Melyik fűszer miatt foglalták el a portugálok Ceylont?
- Milyen zöldséget ültetnek a kivágott és felégetett őserdők helyére?
- Melyik fa termésének görög nevéből (keration) ered a karát szó?

Kiknek ajánlható a kötet? Egyrészt azon kíváncsi világjáróknak, akik egzotikus tájakra utaznak, és szeretnének ismeretekkel felvértezve rácsodálkozni az ottani zöldségekre, gyümölcsökre. De ajánlható azoknak is, akiknek nincs módjuk, lehetőségük vagy kedvük külföldre utazni, viszont érdeklődnek a meleg égövi kultúrnövények iránt. Ők gondolatban kelhetnek útra az enciklopédia segítségével, vagy ellátogathatnak hazánk valamelyik botanikus kertjébe.

Azért is érdemes fellapozni a könyvet, mert a bemutatott zöldségek, gyümölcsök egy része megtalálható nagyobb bevásárlóközpontok, keleti termékeket árusító boltok polcain. A kertészkedés iránt érdeklődők akár otthon is próbálkozhatnak különlegességek konyhakerti termesztésével (pl. okra, viasztök) a vetőmagot árusító boltok és internetes webáruházak egyre bővülő kínálatának köszönhetően.


Megtekintés az online katalógusban

2017.11.14