2822
Világzene: Nikola Parov és Herczku Ágnes - Megéred még
Tolnai Gáborné ajánlata

nikola-parov-herczku-agnes-megered-megNikola Parov és Herczku Ágnes megkerülhetetlen alakjai a hazai világzenének, számtalan lemez bizonyítja, hogy tehetségük sokszínű, megunhatatlan, s mindig új utak felé vezet. Közös munkájuk immár több, mint tíz éves múltra tekint vissza, amelynek során Volt nékem szeretőm című albumuk, amely aranylemez lett, már megmutatta, hogy a népdalok új környezetben milyen varázslatos új életre kelnek. 2009 novemberében Megéred még címmel jelent meg közös albumuk, amelyen a megkezdett úton tovább haladva újabb dimenziókat nyit meg együttműködésük.

A lemez zenei anyagát Nikola Parov kvartettjük évek óta folyamatosan bővülő repertoárjából válogatta össze. Időtálló kompozíciókról van szó. Az albumon a balkáni, a görög és a magyar népdalkincs gyöngyszemei mellett szerepel egy Richard Thompson szerzemény magyar változata is. Az album egyik érdekessége a Nőnek című dal, amelynek előadója maga a szerző, Nikola Parov lett, miután a szerzemény majd három évig feküdt a fiókban férfi énekest keresve magának. Végül a dal döntött saját sorsáról, megmutatva, hogy akkor szólal meg a legőszintébben, ha maga a szerző énekli.

A különleges hangulatú zene mellé egy egyedülállóan szép grafikai világot álmodott meg Nikola Parov. Saját kedves tárgyairól készített fotók díszítik az egyedi képi világú borítót és a kísérőfüzetet, amely a szerző intenciói alapján készült. A cél az volt, hogy egy olyan külső szülessen, amely a zenehallgatás szerves részévé válhat, vagyis a zene és a kép együttesen egy komplex audio-vizuális élményt nyújtson. A borító érdekessége a Nikola Parov Quartet tagjait ábrázoló gyerekkori fényképek sora is, amelyek a tekintetek változatlanságát őrzik.

A lemez közreműködői a szerző Nikola Parov és az énekesnő Herczku Ágnes mellett a Nikola Parov Quartet már jól ismert tagjai: „Fodo” Födő Sándor ütős hangszereken és zongorán, Wertetics Szlobodán pedig harmonikán. Melléjük társult egy-egy dal erejéig Andreas Lehoudis, a Sirtos együttes vezetője, illetve Szabó Dániel cimbalmos.

Tracklist:
01. KataKata
02. Virágok vetélkedése
03. Szívet szívért
04. Télben szamár nyárban ló
05. Történet a Múzeum utcában
06. A Nőnek
07. Utolsó tánc
08. Fodo
09. Megéred még
10. Troitza bratya
11. Ya stani
12. Rabszolgád lettem
13. Rustyuluj


Megtekintés az Online Katalógusban

2017.11.10