1138
Cobain: Montage of Heck
Máthé Norbertné ajánlata

cobain-montage-of-heckMinden idők legintimebb rock-dokumentumfilmje” (Rolling Stone) Ismerkedjen meg Kurt Cobain viszontagságaival ennek az első jóváhagyott dokumentumfilmnek a segítségével, amely ráadásul a leginnovatívabb és legbizalmasabb hangvételűek közé tartozik. Brett Morgan, az Oscar-díjra jelölt filmkészítő tapasztalt kézzel keverte meg Cobain személyes hanggyűjteményi anyagából, eddig nyilvánosságra nem hozott filmfelvételekből, animációkból, családtagokkal és közeli barátokkal folytatott iránymutató beszélgetésekből összeállított koktélját.

Az alkotás egy olyan bensőséges és részleteiben lenyűgöző filmes arckép, amely Kurt személyét beilleszkedésre képtelen művészlélekként mutatja be, követve őt zenei pályafutásának legelejétől. A Nirvana rajongói és kortársai olyan dolgokat tudhatnak meg Cobainről, amelyekről eddig fogalmuk sem volt, és azok, akik Cobaint és zenéjét csupán nemrég fedezték fel, megértik, miért is vált halhatatlan legendává. A Cobain: Montage of Heck 2015-ben debütált a Sundance Filmfesztiválon, és bár elég nagy sajtóvisszhangot kapott, csak néhány mozi és az HBO tűzte műsorra. A film előrevetíti a tragédiát, majd egy izgalmas animációs főcímmel visszaugrunk az időben Kurt szüleinek megismerkedéséig. Innen halad tovább a történet: megszületik a kis szőke Kurt, aki mindenki kedvence, akiről lassan kiderül, erősen hiperaktív, és ezt gyógyszerrel kezdik el kezelni. Ezt követi szülei válása, költözések, majd pedig élete nagy fordulópontja: megismerkedik Krist Novoselic-kel és Dave Grohl-lal.

A film különlegessége, hogy nagyobb részben családi videókból áll, de megjelennek fotók, naplóbejegyzések, rajzok és festmények is, amiket animálva is mozgatnak – ezek az animációk zseniálisak, nagyon hatásosak, Kurt rajzait keltik életre. Ahol képanyag nem állt rendelkezésre, archív hangfelvételeket használtak. Az About a Son jutott eszembe, ahol a filmhez kizárólag Kurt hangját használták narrációnak, és inkább hangulati felvételekkel töltötték fel a filmet. A moziban nincs narrátor, de van néhány mai interjú, soha nem látott felvételek, és még egy kiadatlan dal is bekerült az alkotásba. A befejezés Cobain halálával már nem is foglalkozik, és ez szimpatikus volt. Rajongóknak kihagyhatatlan!


Megtekintés az Online Katalógusban

2017.11.10