967
Pop: James Blunt - All The Lost Souls
Szilvási Krisztián ajánlata

james-blunt-all-the-lost-soulsA brit énekes, zenész és dalszerző James Blunt második albumának hihetetlenül könnyű nekiülni. Hiszen már első nagylemeze, A Back to Bedlam kiválóan mutatta, hogy Blunt két, egymástól függő és egymáshoz elszakíthatatlanul kapcsolódó dolgot nagyon tud: dalokat írni és a hallgatóságra hatni. E közhelyesnek tűnő kijelentések az All the Lost Souls albumának kapcsán még mélyebbnek tűnnek, és nem véletlenül.

Blunt második stúdióalbuma 2007 szeptemberében került a nemzetközi piacra. A ’70-es évek zenei világát idéző korong dalainak egy részét a brit exkatona 2006-2007 telén írta, ibizai otthonában. Mindezt nem nehéz elképzelni, mihelyt felcsendül a 10 számból álló album első dala, hogy aztán az enyhe rosszindulattal behízelgőnek is nevezhető melódiák lágyan és selymesen folyjanak keresztül mélabúra vágyó füleinken. Blunt olyan atmoszférát teremt dalaival, amely egészen hiteles harmóniát von az őszbe toppanó melankólia és az érzelmektől csapongó nosztalgia pulzálása között.

A néhol érzelmektől zsibbadó telítettség sehol nem csap át végletes túlzásokba. Blunt óhajtó magánya ügyesen lavíroz a hangulatos és a giccses atmoszféra között, könnyű elmerülni benne, de annál nehezebb kievickélni hatása alól. Hallgattával fájóan szép múltbeli emlékképekbe kapaszkodhatunk, s még mielőtt a dalok egymásutánisága az önmagát ismétlés csapdájába zuhanna, már vége is az albumnak. Visszazökkenve a jelenbe aztán az „erősek” kikászálódhatnak a kandalló előtt hintázó karosszékből, a „gyengék” viszont szívesen elücsörögnek még benne egy újabb végighallgatás idejéig. Nem szégyellem bevallani, hogy én az utóbbiakkal tartottam.

Tracklist:
01. 1973
02. One Of The Brightest Stars
03. I’ll Take Everything
04. Same Mistake
05. Carry You Home
06. Give Me Some Love
07. I Really Want You
08. Shine On
09. Annie
10. I Can’t Hear The Music


Megtekintés az Online Katalógusban

2017.10.06