2209
Likó Marcell: Énekelt és el nem énekelt dalok
Galambos Krisztina ajánlata

liko-marcell-enekelt-es-el-nem-enekelt-dalokAz ókori énekmondók, középkori trubadúrok korában a dal és a vers ugyanazt jelentette. A dallam elveszett, kikopott, a szöveg viszont fennmaradt, ezért nevezzük ma már Szapphót vagy Alkaioszt költőnek és nem dalszövegírónak.

Magyarországon Balassi korában vált külön a vers és a dallam, de később sem tűnt el a műfaj, hiszen még Petőfinek is természetes volt, hogy bordalokat írjon. A múlt század első felében aztán újra népszerűvé vált a dalszövegírás (kuplék, sanzonok, filmdalok). A 60-as években aztán olyan szerzők, mint Bródy János vagy Sztevanovity Dusán megreformálták a magyar dalszövegírást.

A mai nemzedék egyik legkiválóbb alakja kétségtelenül Likó Marcell, a Vad Fruttik frontembere. Az együttes dalait többnyire az ő gondolatai, víziói határozzák meg. Dalszövegeit 2016-ban Énekelt és el nem énekelt dalok címmel jelentette meg az Athenaeum Kiadó. A kötet szerkesztője Géczi János költő és irodalmár, ebben az esetben barát és alkotótárs is, akivel már a második közös kötetük (Bunkerrajzoló) jelent meg. Az írások sorrendjét az albumok megjelenése határozza meg. Az utóbbi években született daloknál helyet kaptak Likó Marcell eredeti szövegváltozatai, valamint a Géczi János közreműködésével átdolgozott „végtermék” is. Legfőbb törekvésük, hogy az elsősorban Likó életéről szóló szövegek az első albumokhoz hasonlóan őszinték és igazak maradjanak.

Elemezni ezeket a szövegeket semmiképpen sem szeretném. Hogy valakinek ezek depresszívek, lehangolóak, vagy elgondolkodtatóak és kifejezőek, azt mindenki döntse el saját maga! Likó Marcell nem tartja magát költőnek és dalszövegeit költeményeknek, mert azok mindig már kész dallamra születnek, így kötöttebb formában születtek meg. Ezzel ellentétben azonban mégis azt állítom, hogy a kötet a kortárs költészet kimagasló teljesítménye.

Néhány részlet:

„…Nem kell naplemente
az őszi kertbe’ a
puha plédek alatt.
A megfékezett tébolyból
csak mélyülő csend marad,
ami rád telepszik, majd maga alá gyűr
hisz úgyis mindegy neked.
Inkább lágyan összeroppansz,
mert kitörni nem lehet….”   

/Válaszok nélkül/

 

„álmomban kaszát nyeltem
az bennem aratott
puszta tarló rőt színekkel
kévék közt húscafatok
…………………………..
ameddig kezedet szorítom
világunk még közös
te hol kezdődsz, én hol végződöm?
az összes kontúr oly ködös”

/Darabokban/

 

„Utolsó korty a nyárból
és kialszik a pillanat.
Nem jelzek, leszállok.
A kakas bólogat,
Ízlelem a port,
a csendet élvezem.
Száz szirommal játszik
a szél a réteken.”

/Pipacs/

A kötetet azoknak ajánlom, akik ismerik és szeretik a Vad Fruttik zenéjét, mert érdemes mélyebben megismerkedni a dalok szövegével, de azoknak is, akik nem ismerik őket, mert ők olvasás közben könnyebben elvonatkoztathatnak a zenétől. Olvasás után azért hallgassanak meg egy Vad Frutti cd-t! Jó szórakozást hozzá!


Megtekintés az online katalógusban

2017.07.25